## **UNITED NATIONS SECRETARIAT Department of Economic and Social Affairs Statistics Division**

Inter-regional Workshop on the Production of Gender Statistics 6-10 August 2007 New Delhi, India

# **AGENDA**

## Inter-regional Workshop on the Production of Gender Statistics 6-10 August 2007, New Delhi, India

This workshop is part of the United Nations Statistics Division Global Gender Statistics Programme to enhance the capacity of countries to collect, disseminate and use quality gender statistics. It will provide participants with the skills needed to identify and take into consideration relevant gender issues in the production and dissemination of official statistics. Following the Beijing Platform for Action's call to "improve data collection on the full contribution of women and men to the economy," the workshop will place special emphasis on such areas as: labour market segregation, informal sector and informal employment, time use, and access to and ownership of economic assets; and highlight key organizational issues to be considered in order to improve the effectiveness of national gender statistics programmes.

The workshop is being organized by the United Nations Statistics Division, in collaboration with the World Bank, the United Nations Fund for Women South Asia Regional Office and the United Nations Development Programme. It is being hosted by the Government of India's Ministry of Statistics and Programme Implementation.

## Objectives

- To improve knowledge on the production of gender statistics, particularly in the area of economic participation.
- To develop the capacity of a cadre of gender statistics experts to support their respective national statistics programmes.
- To foster networking and information sharing across regions.
- To establish a cadre of expert gender statisticians who can be called upon for future activities, at the regional and international levels, towards the development of gender statistics.

## **Target audience**

The workshop will be attended by middle to high-level statisticians working on gender statistics from national statistical offices.

## Organization

The 5-day workshop will be organized into three distinct modules: (I) Production of Gender Statistics; (II) Gender Statistics in Key Areas of Gender Concern; and (III) Strategic Organization and Planning. Expert resource persons will cover the topics within each module through the use of formal presentations followed by group exercises designed to enable participants to apply the knowledge gained in the presentations. The lectures and group exercises for each substantive topic will place particular emphasis on:

- Key conceptual and methodological issues
- Data needs and sources
- Presentation and analysis of relevant statistics and indicators

At the end of the workshop participants will be able to develop a work plan to improve the production of national gender statistics on selected topics in their respective countries.

Monday	Module I: Production of gender statistics	
8:00 - 8:45 am	Registration and welcome	45 min
9:00 - 10:30 am	Opening ceremony	90 min
10:30 -10:45 am	Tea/Coffee break	15 min
10:45 - 11:15 am	Introductions and Ice-breaker exercise	30 min
11:15 - 12:15 pm	Lecture: Production of gender statistics: An overview	60 min
12:15 - 1:00 pm	Plenary discussion	45 min
1: 00 - 2:00 pm	Lunch	60 min
2:00 - 2:30 pm	Lecture: User-producer dialogue	30 min
2:30 - 3:30 pm	Country presentations: Good practices and challenges in	60 min
	promoting user-producer dialogue	
3:30 - 4:00 pm	Lecture: Data availability and quality	30 min
4:00 - 4:15 pm	Tea/Coffee break	15 min
4:15 - 5:15 pm	Country presentations: Good practices and challenges in improving data availability and quality	60 min
5:15 - 5:30 pm	Lecture: Bridging the data gaps	15 min
5:30 - 6:00 pm	Plenary discussion	30 min
Tuesday	Madula II: Conder statistics in key gross of songern	
Tuesuay	Module II: Gender statistics in key areas of concern	
9:00 - 9:30 am	Day 1 recap and wrap-up	30 min
9:30 - 10:30 am	Lecture: Measuring women's and men's work: Towards a comprehensive framework	60 min
40.00 40.45		45 .
10:30 -10:45 am	Tea/Coffee break	15 min
10:45 - 11:45 am	Lecture: Time-use	60 min
11:45 - 1:00 pm	Group exercise: Time-use	75 min
1: 00 - 2:00 pm	Lunch	60 min
2:00 - 3:00 pm	Group presentations and discussion: Time-use	60 min
3:00 - 4:00 pm	Lecture: Labour market segregation	60 min
4:00 - 4:15 pm	Tea/Coffee break	15 min
4:15 - 5:30 pm	Group exercise: Labour market segregation	75 min

Wednesday	Module II: Gender statistics in key areas of concern	
9:00 - 10:-00 am 10:00 - 10:30 am	Group presentations and discussion: Labour market segregation Day 2 recap and wrap-up	60 min 30 min
10:30 -10:45 am	Tea/Coffee break	15 min
10:45 - 11:45 am 11:45 - 1:00 pm	Lecture: Informal sector and informal employment Group exercise: Informal sector and informal employment	60 min 75 min
1: 00 - 2:00 pm	Lunch	60 min
	Half-day sight seeing tour	
Thursday	Module II: Gender statistics in key areas of concern	
9:00 - 10:00 am 10:00 - 10:30 am	Group presentations and discussion: Informal sector and informal employment Day 3 recap and wrap-up	60 min 30 min
10:30 -10:45 am	Tea/Coffee break	15 min
10:45 - 11:45 am 11:45 - 1:00 pm	Lecture: Access to and ownership of economic assets Group exercise: Access to and ownership of economic assets	60 min 75 min
1: 00 - 2:00 pm	Lunch	60 min
2:00 - 3:00 pm	Group presentations and discussion: Access to and ownership of economic assets	60 min
3:00 - 4:00 pm	Lecture: Presentation of gender statistics	60 min
4:00 - 4:15 pm	Tea/Coffee break	15 min
4:15 - 4:45 pm 4:45 - 5:30 pm	Group exercise: Presentation of gender statistics Group presentations and discussion: Presentation of gender	30 min
4.40 - 0.00 pm	statistics	45 min

Friday	Module III: Strategic organization and planning	
9:00 - 9:30 am 9:30 - 10:30 am	Day 4 recap and wrap-up Lecture: Strengthening national gender statistics programmes	30 min 60 min
10:30 –10:45 am	Tea/Coffee break	15 min
10:45 - 12:00 pm 12:00 - 1:00 pm	Group exercise: Defining a national strategy Group presentations and discussion: Defining a national strategy	75 min 60 min
1: 00 - 2:00 pm	Lunch	
2:00 - 2:30 pm	Building partnerships: Global Programmes	30 min
2:30 - 3:00 pm	UNSD Global Gender Statistics Programme Building partnerships: Global Programmes The World Bank's Gender Action Plan	30 min
3:00 - 3:30 pm	Plenary discussion	30 min
3:30 - 3:45 pm	Tea/Coffee break	15 min
3:45 - 4:05 pm	Building partnerships: Regional Programmes UNECE Gender Statistics Programme	20 min
4:05 - 4:25 pm	Building partnerships: Regional Programmes The World Bank Institute Programme	20 min
4:25 – 4:45 pm	Plenary discussion	20 min
4:45 - 5:00 pm 5:00 - 5:30 pm	Day 5 recap and wrap-up Workshop closing and evaluation	15 min 45 min